Asbølholm Slot og Jens Dinesen

Posted by on september 5, 2013 in Bygning og arkitektur | 0 comments

Asbølholm Slot og Jens Dinesen

Kan man bygge slotte i Danmark i dag, som man gjorde det engang i Danmark? Ja – i hvert fald var det, hvad den kendte forretningsmand Jens Dinesen gjorde i 1988, da han byggede det ualmindeligt smukke slot Asbølholm i det sydlige Jylland. Og der er virkelig tale om en perle, der ligner et flere hundrede år gammelt slot. Smuk arkitektur med strejf af gamle dages storhed – men alt er topmoderne og luksuriøst.

Jens Dinesen

Hvad får en mand til at bygge et vaskeægte slot i slutningen af 1980’erne? Og hvem er manden bag det prægtige bygningsværk? Først lidt om Jens Dinesen:

Jens Dinesen er født i Særslev på Nordfyn, ud af landbrugsfamilie. Faderen, Johannes Dinesen, opfandt gennemløbstørreanlæg til landbruget og producerede tørrerier i 30 år med base i Aarup på Fyn. Familien flyttede til Kolding i Jens Dinesens drengeår. Som 16-årig opfandt Jens Dinesen et håndholdt apparat, der gjorde det muligt for landmanden selv at måle vandindholdet i korn. Som 18-årig begyndte han at rejse verden rundt til sine efterhånden 62 agenter. Virksomheden blev solgt i 1989. I 1991 giftede han sig med Heidi Sommer, som han fik døtrene Benedikte og Josefine med. 1997 flyttede parret fra hinanden.

Jens Dinesen har haft et travlt liv. Alt var helliget forretning og internationalt salg af Dinesens opfindelse – det manuelle måleapparat, der blandt andet bar navnet Agrofarm. Hjemme på gårdene kunne det elektroniske apparat nu fortælle landmanden om vandindholdet i det korn, han afleverede til forhandleren.   “Før den tid sendte gårdmanden gerne konen hen til forhandleren med en pose korn, og så målte han, hvor meget vand, det indeholdt. Resultatet blev kornet afregnet efter, og folk blev snydt. Mine måleapparater var håndholdte, og de kunne tåle noget. Selv for eksempel at ligge i en stald vinteren over”, fortæller Jens Dinesen. Efterhånden fik han 62 agenter verden over, som han dyrkede konstant.

“Jeg fløj fra sted til sted og besøgte kunder, konstant. Og altid vestover på grund af tidsforskellen. Jeg så kloden oppefra og sov mere i fly end på jorden. Hvert halve år nød jeg en halv fridag på Hawai. Hvor mange penge, jeg tjente, var ikke afgørende. Jeg sparede op og købte landbrugsjord i de år.”

Præcist hvad der motiverede ham til at bygge det smukke slot står lidt hen i det uvisse, men mon ikke det handlede om at have en fast base et sted som modvægt mod den intense rejseaktivitet?

 

Disclaimer

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.