Det var en meget interessant artikel, jeg læste for godt og vel et halvt års tid siden om en skovbrand i et temmelig stort skovområde i det midtfranske højland. Det var lykkedes brandvæsenet at få begrænset branden og til sidst nedkæmpet flammerne langt hurtigere, end man tidligere havde været i stand til under tilsvarende vejrforhold, som i dette tilfælde ville sige alvorlig tørke og ret kraftig blæst, som selvfølgelig er en meget giftig cocktail, når det gælder om at bekæmpe brande i den slags naturområder.
Artiklen fortalte om, at man for første gang i det område havde anvendt droner i bestræbelserne på at bekæmpe ilden. Man havde sendt droner med videokameraer op over de store skov- og kratområder, og via de videoklip, som dronerne sendte ned til en modtager, kunne man med stor nøjagtighed se, hvordan branden udviklede sig – og ikke mindst i hvilken retning, ilden bredte sig.
På den måde kunne man sætte ind på de helt rigtige steder med bekæmpelsen af flammerne, og det lykkedes at redde store skovområder, som sådan en brand ellers tidligere ville have raseret.
Det var tankevækkende, syntes jeg, for i mine øjne kunne man vel lige så godt have foretaget nogle tilsvarende videooptagelser fra en helikopter. Det fremgik da også af artiklen, at man tidligere havde brugt helikoptere til at få et ordentligt overblik over brandenes udvikling, men helikoptere kan af hensyn til mandskabets sikkerhed ikke komme nær så tæt på, og så ødelægger røgudviklingen billederne, så man ikke får nær så godt et overblik, som kameraet på en drone kan præstere, fordi dronen kan flyve langt lavere og dermed tættere på branden, end noget bemandet luftfartøj kan gøre.
Jeg kan huske, at jeg på det tidspunkt, da jeg læste artiklen, sagde til mig selv, at der næppe er tvivl om, at vi i fremtiden vil finde mange andre anvendelsesmuligheder for de små, ubemandede luftfartøjer, men jeg tænkte også, at den slags må være et temmelig kostbart redskab i betragtning af den avancerede elektronik, der nødvendigvis skal være installereret i en drone, der skal kunne sende levende billeder ned til jorden.
Derfor var det en stor overraskelse for mig, da jeg et par måneder senere tilfældigt så et indslag i fjernsynet om netop droner, som også var begyndt at blive interessante for private til forskellige formål, efter at priserne er kommet ned i et overkommeligt leje, så man nu kan købe sig en avanceret drone med videokamera og transmissionsudstyr for betydeligt under 10.000 kroner.
Det skærpede min interesse, for jeg ejer faktisk et pænt stort stykke skov med grantræer i det nordvestlige Jylland. Jeg har endnu aldrig været ramt af brand, men min tanke var, at jeg måske også kunne bruge en drone til overvågning, idet jeg ofte rammes af tyverier af juletræer.
Derfor købte jeg en DJI Phantom drone , som jeg fandt frem til ved at søge på nettet. Nu har jeg foretaget de første flyvninger med den ude over min plantage, og jeg er meget begejstret for de skarpe billeder fra den.