Brændeovne har i flere årtier været et fast samlingspunkt i de danske hjem. Ikke bare for hyggen, men også som en kilde til primær opvarmning. Pejsene har stadig sin faste plads i hjemmet, men er i høj grad gået hen og blevet et hyggeindslag. I de fleste nye byggerier har man simpelthen ikke behov for varmen.
En del modgang for brændeovne grobund for forandring
De seneste år har pejsene været i strid modvind. En debat der er blevet opildnet af det økologiske råd har fået politikkere til at lægge pres på producenterne af pejse for at mindske lokal luftforurening fra brændeovne. Dertil kommer en undersøgelse, der påviser at brændeovne er overflødige i nybyggede huse – og ligefremt kan være mere skadelige og forvirre gulvvarmen der i dag fungerer som primær opvarmning.
Tiden er ved at løbe fra pejsene
Meget tyder på at tiden er ved at løbe fra pejsene på et større niveau end hidtil set. Alligevel ønsker flere danskere stadig hygge-ild i sit hjem, og det skaber en grobund for helt nye pejsetyper der på sigt kan give brændeovnen nådesstødet.
Gaspejse aldrig rigtig slået igennem som alternativ til brændeovn
En af de første kandidater der var spået en stor fremtid var gaspejse. Pejsene har været ganske populære især i England og USA, men er aldrig rigtig slået igennem i Danmark. I udlandet har man heller ikke set gaspejse ødelægge markedet fra brændeovne.
Til trods for at gaspejse stadig er at finde, har det aldrig rigtig været det store gennembrud. For mange kunder er produktet simpelthen for komplekst, og det gør pejsene svære at sælge, og tilmed dyre. På grund af prisen er de ikke så tilgængelige som brændeovnene, og derfor er de aldrig rigtig slået igennem på massemarkedet. I England står man også overfor stigende gaspriser år for år, hvilket gør pejsene mindre attraktive for hvert år der passerer.
Det har indtil nu holdt gaspejsene tilbage, og om de nogensinde får et rigtigt gennembrud vil kun tiden fortælle os.
Bioethanol pejse – den bedste kandidat til et teknologisk skifte
Igennem de seneste par år er en ny lovende kandidat dog dukket op, nemlig de innovative pejse der brænder helt uden aftræk – fri for sod, røg, farlige partikler, aske og meget andet. Pejsene der kendes som ”biopejse” anvender bioethanol som brændsel, og det er netop bioethanolen der gør at ingen skorsten kræves. Som en sidegevinst er pejsene yderst miljøvenlige – derved passer de direkte ind i trenden om at være mere miljøbevidst.
(du kan læse mere om de nye pejse i denne artikel: https://boligplusenergi.dk/biopejse/.
Passer med varmemængden til nye huse
Pejsene producerer i omegnen af 2-5 kW varme, hvilket er halvt så meget som brændeovnen. Idet der ikke er behov for så meget varme som brændeovne producere, er mængden du opnår med de nye pejse helt perfekt til nybyggerier. Derfor ser man ikke samme problemer som med brændeovnen – gulvvarmen bliver nemlig ikke forstyrret som med den traditionelle pejs.
Tilgængelighed bliver nøglen til success
Det spås, at det der i fremtiden vil gøre at flere kunder vælge de nye pejse findes i tilgængeligheden. Pejsene er simpelthen så nemme at betjene at det pludselig er mere tilgængeligt at få åben ild i hjemmet. Dertil kommer den minimale installation, og udeblivelsen af gener som røg, sod og aske. Tilsammen gør det pejsene utroligt attraktive, men pejsene har, ligesom gaspejsen, endnu ikke slået igennem på massemarkedet herhjemme i norden.
De nye pejse har også sine skønhedsfejl
Til trods for at undgå mange af de problemer som brændeovnen har, er pejsene dog også udsat for sine prøvelser. Især de par uheld der har været med pejsene har påvirket udviklingen af markedet negativt. Folk er simpelthen tilbageholdende med at investere i noget de ikke føler sig trygge nok ved.
Der er dog ingen tvivl om, at så snart man har med åben ild at gøre, vil uheld ikke kunne undgås. Det bliver spændene at se om pejsene for alvor kan udnytte brændeovnens svækkede position, og langsomt indtage en fast plads i hjemmet til fordel for den brændeovnsfyrede pejs.